Hoe is de Saxofoon in de afgelopen eeuwen ontwikkeld?
Dinant Adolphe Sax is de uitvinder van de saxofoon en is geboren in 1814. In 1815 verhuist hij en zijn familie Sax naar Brussel, waar zijn vader een instrumentenwerkplaats begint. Aan het conservatorium van Brussel studeert Adolphe meerdere dingen waaronder fluit, zang, harmonie, klarinet en zang. Bij zijn vader in de werkplaats leert hij het vak om instrumenten te leren maken en ontwikkeld hij zelf een eigen systeem met 24 kleppen voor de klarinet. Voor diverse blaasinstrumenten, maar ook medische instrumenten, ontwikkeld hij steeds nieuwe technische verbeteringen.
In 1838 wil Adolphe Sax een instrument ontwerpen die de kracht van blaasinstrumenten combineert met de speelsnelheid van strijkinstrumenten. Hij verhuist naar Parijs en in het jaar 1842 stelt hij de Franse componist Hector Berlioz en het conservatorium van Parijs zijn uitvinding 'de bassaxofoon' voor. Enkele musici maar ook niet-musici tonen belangstelling voor de uitvinding van Sax en bieden hem financiële steun aan om een saxofoonfabriek op te zetten. In 1843 richtte hij 'Adolphe Sax & Cie' op. Al snel bleek dat de financiële steun gebuikt werd om de geheimen van fabricatie te ontdekken in plaats van Sax te helpen. Sax had echter zijn patenten vast laten leggen, waardoor de belangstelling weer snel verdween.
Componisten gaven Sax voldoende steun en diverse bladen schreven artikelen over het unieke nieuwe instrument. Sax demonstreert zijn saxofoon bij de Franse militaire macht en deze waren zo enthousiast dat de saxofoon werd ingevoerd in de militaire orkesten van Frankrijk.
In februari 1844 bespeelt Adolphe Sax voor het eerst in een concert de bassaxofoon. Een half jaar later ontvangt hij een zilveren medaille voor zijn uitvinding en de Italiaanse componist Rossini voert de saxofoon in op het conservatorium van Bologna.
Verschillende soorten volgen, waarvoor Sax alleenrecht aanvraagt. In binnen- en buitenland ontvangt hij medailles en in 1857 wordt Adolphe Sax de eerste saxofoondocent aan het conservatorium van Parijs. De jaren daarop ontwikkelt Sax vele slagwerkinstrumenten en medische instrumenten. Ter verbetering van de bekendheid van de saxofoon organiseert hij vele concerten. Toen de saxofoon ook in het buitenland meer en meer bekendheid kreeg schafte W.F. Wieprecht, een generaal-inspecteur van de Duitse militaire muziekkorpsen, een saxofoon aan. Hij bracht aan de saxofoon een kleine verandering toe en maakte in de Duitse bladen bekend dat hij de uitvinder was van dit instrument met als naam 'Wieprechtfoon'. Er ontstond een felle strijd tussen Wieprecht en Sax, die Sax uiteindelijk won. Als generaal-inspecteur neemt hij dan de maatregel dat er in de Duitse blaasorkesten geen saxofoonbezetting voor mag komen. Hierdoor hebben zij de saxofoons bijna 80 jaar lang verstoten van de Duitse harmonie- en fanfareorkesten. In de rest van de wereld werd de saxofoon wel opgenomen, en daarmee was het vertrouwen van Sax in zijn instrument verloren.
In 1878 komt Adolphe Sax in een economische crisis en worden zijn concertzaal, werkplaats en huis verkocht. Op 7 februari 1894 overlijd hij in Parijs.
Bekende saxofonisten
Eén van de beste Saxofonisten van de hele wereld was Charlie Parker. Charlie Parker speelde eerst baritonsax, maar zijn moeder bracht daar snel verandering in. Toen de moeder van Charlie Parker een keer naar hem ging kijken, vond ze het geen gezicht zo met die bariton. Toen is de moeder van Charlie Parker naar de muziekwinkel gegaan en heeft een altsaxofoon voor hem gekocht. Charlie Parker ging altijd voor de deur van Jazz-clubs mee staan spelen met de muziek en op een keer hoorde de baas van een jazzclub hem spelen en die wilde hem meteen bij zijn club hebben, hoewel Charlie er eerst niet in mocht omdat hij te jong was. Hij was toen pas 15 jaar
Eén van de bekendste Saxofonisten uit Nederland is Candy Dulfer, de dochter van Hans Dulfer die ook goed saxofoon kan spelen. Al op jonge leeftijd treedt ze op met haar vader. Op 11-jarige leeftijd maakte ze haar eerste plaat met hem. In 1985 richt ze haar eigen band op de Funky Stuff. Vrij snel hierna treed ze regelmatig op voor de radio en televisie. In 1987 speelt Candy Dulfer in het voorprogramma van Madonna in het Feyenoord-stadion de Kuip in Rotterdam. Later vraagt ook Prince haar om op te treden in zijn voorprogramma voor zijn concerten in Nederland. Drie dagen voor het optreden zegt Prince de Funky Stuff onverwachts af. Na een boze brief van Candy Dulfer, mag ze een nummer met hem spelen, dat zo'n indruk op Prince maakt dat hij haar vraagt om met hem aan enkele projecten in de Verenigde Staten te werken. Hans Dulfer treedt ieder jaar op in Deventer, als afsluiting van de grootste boekenmarkt van Europa.
Familie van de saxofoon
Je hebt de altsaxofoon, de bassaxofoon, de sopraansaxofoon, de soprainosaxofoon, de tenorsaxofoon, de contrabassaxofoon en de baritonsaxofoon . Allemaal maken ze een ander geluid de een is hoog en de ander is laag. Dit zijn ze van hoog naar laag: soprainosaxofoon, sopraansaxofoon (lijken op een klarinet maar is van koper gemaakt), altsaxofoon, de tenorsaxofoon, de baritonsaxofoon, de bassaxofoon en de contrabassaxofoon. De soprainosaxofoon en de contrabassaxofoon worden bijna niet meer gebruikt. Ze zeggen dat er vroeger 14 soorten saxofoons waren maar dat is niet zeker, nu zijn het er nog maar 7 of 8.
gemaakt door: Daniel Rijlaarsdam
Maak jouw eigen website met JouwWeb